banner est whatsapp

La Geganta de Cal Fiol de l´Arboç, declarada Bé Cultural d´Interès Nacional

L'Arboç, 01/08/2024 09:40:06

Els visitants podran admirar-la durant la Festa Major a la Casa de Cultura


L'Ajuntament de l'Arboç ha anunciat amb orgull que la Generalitat de Catalunya ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional la geganta de Cal Fiol de l'Arboç. Aquesta distinció també ha estat atorgada a altres quatre elements significatius de la imatgeria festiva catalana: el Drac de Vilafranca del Penedès, el Drac i l'Àliga de la Bisbal d'Empordà, i el Gegantó Lladrefaves de Valls. Aquesta és la primera vegada que es protegeixen aquests tipus d'elements amb tal distinció en un procés que es va iniciar l'any 2019.

El Departament de Cultura ha emprat tecnologies de digitalització en 3D per preservar i promoure aquests elements festius, facilitant així la seva restauració i difusió. La selecció de les figures ha tingut en compte diversos criteris com el seu alt valor etnològic i històric, el simbolisme lligat a les festes patrimonials i tradicionals, i l'estat de conservació, tenint en compte la seva antiguitat, autenticitat i singularitat.

Aquesta distinció coincideix amb l'estudi en curs sobre els Gegants Chabran i Llúcia, amb l'objectiu de determinar la seva antiguitat i establir si poden ser els més antics de Catalunya. Com ha destacat l'alcalde de l'Arboç, Joan Sans, "confirma la vila de l'Arboç com sempre ha estat, un municipi de referència en la història del món geganter català en particular, i referent de les seves festes i tradicions que han inspirat altres festes d'altres indrets."

Els visitants tindran l'oportunitat de veure la geganta de Cal Fiol de prop a la Casa de Cultura de l'Arboç durant els dies de Festa Major, que se celebra el quart diumenge d'agost. Aquesta serà una oportunitat única per a conèixer de primera mà un patrimoni cultural de gran rellevància per a la història i la identitat catalana.

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat