banner est whatsapp

Estudi amb raigs X dels gegants vells de l´Arboç al Centre Mèdic Quirúrgic CMQ de Reus

L'Arboç, 21/06/2024 12:56:52

Les figures, que mai han estat explorades a escala estructural o morfològica, podrien ser les més antigues de Catalunya


L'Ajuntament de l'Arboç, en col·laboració amb el Taller AVALL, durà a terme un estudi de raigs X dels gegants Vells de l'Arboç el pròxim dimecres 26 de juny a les 10 h del matí a les instal·lacions del Centre Mèdic Quirúrgic (CMQ) de Reus (carrer Sant Joan 34). Aquestes figures, declarades elements festius patrimonials d'interès nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya l'any 2009, mai han estat estudiades estructuralment i morfològicament.

L'estudi, que compta amb el reconeixement de la Generalitat mitjançant el Premi Nacional d'Artesania en la categoria Restaura 2023, serà realitzat pels especialistes en conservació i restauració del Taller AVALL de Reus. Es creu que aquestes figures podrien ser les més antigues de Catalunya, segons diverses hipòtesis basades en indicis i proves dels tècnics del Taller AVALL i els seus col·laboradors, que inclouen historiadors, arxivers i gestors culturals.

Els gegants Vells de l'Arboç, coneguts com a Chabran i Llúcia, estan documentats des de 1827. Les seves testes i mans són de fusta tallada i policromada, els cossos de fusta amb tèxtil i arpillera, i els cavallets d'estil "antich" també són de fusta. Aquests atributs fan que les figures siguin especialment valuoses dins la imatgeria festiva catalana.

L'estudi es preveu que finalitzi el novembre d'aquest any, moment en què es mostraran les figures completament restaurades, els resultats del mostreig, les diverses proves realitzades, i el muntatge sobre els seus cossos i cavallets originals.

Aquest projecte és possible gràcies a la tasca de la Colla de geganters, en col·laboració amb l'Ajuntament de l'Arboç, i les subvencions de la Generalitat. L'Ajuntament agraeix la col·laboració del CMQ de Reus, de l'alcalde Joan Sans, de la regidora de Cultura Sònia Magrané, del cap de colla Andreu Nogueira i la seva junta, així com a totes i tots els que han contribuït a aquest important projecte de conservació patrimonial.

Segons les hipòtesis, els gegants vells de l'Arboç podrien datar de finals del segle XVII. Si es confirma aquesta antiguitat, podrien canviar la història del món geganter català, situant l'Arboç com un municipi de referència per les seves festes i tradicions que han inspirat altres celebracions.

L'estudi de Raigs X serà una oportunitat única per aprofundir en el coneixement d'aquestes figures cabdals de la cultura catalana i assegurar la seva preservació per a les generacions futures.

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat