banner est whatsapp

Crònica de l´actuació dels Minyons de l´Arboç amb la Nova Muixeranga d´Algemesí

L'Arboç, 19/07/2023 14:20:30

Es va celebrar el passat dissabte 15 de juliol amb motiu de la commemoració del primer castell documentat de la història


Fotos: Cinc de sis dels Minyonsi alta de 5 amb pilon de Titaguas de xicalla. (Autora:Anna Montoto ©)

Els Minyons de l'Arboç van compartir plaça el passat dissabte 15 de juliol amb la Nova Muixeranga d'Algemesí. La visita dels d'Algemesí es produeix un any després de la participació dels Minyons en la XXI trobada de Muixerangues de la ciutat de la Ribera Alta.

La diada va servir també per inaugurar una placa commemorativa del primer castell documentat de la història, el "castell de sis i sostres", executat pel "Ball de Valencians del Catllar" el 22 de gener de l'any 1770.

L'esperada diada va transcórrer tal com s'esperava i la comunió amb els valencians va ser total, refermant els vincles històrics i culturals que uneix les dues colles. L'actuació dels Minyons de l'Arboç va ser prou reeixida, tot i no sortir-se amb el tres de sis amb l'agulla, on cal acabar de lligar més les noves incorporacions del pom de dalt. El cinc de sis va anar molt més rodó i el quatre amb l'agulla no va presentar grans dificultats. Cal destacar el debut en dos pilars de la darrera incorporació de la colla, la Martina, que amb coratge i decisió va pujar tot just dues setmanes després de començar.

Acabada la diada, els Minyons es van dirigir a la plaça Mossèn Gaietà Vilaplana i Cornet per fer la descoberta de la placa commemorativa amb un ball i una construcció de la Nova Muixeranga i un pilar de quatre dels Minyons. Aquí també van actuar, emulant l'actuació descrita en document històric de fa 253 anys, el Ball de Gitanes, els Gegants i el Ball de Bastons de l'Arboç, essent també aquesta referència la més antiga documentada d'aquestes entitats arbocenques.

La construcció dels nous muixeranguers va patir una caiguda sense conseqüències durant la descarregada i el que per als arbocencs seria un castell carregat, per a ells va quedar en un intent. Tot i això, va ser molt emocionant tant el ball com la construcció en aquella plaça per part d'un ball de valencians, 253 anys després, d'un castell.

Un sopar de germanor amb ball i xerinola fins a les tantes va cloure la jornada. L'endemà una visita cultural per la nostra Vila més un dinar de comiat conjunt van tancar un gran cap de setmana de celebració.


Fitxa tècnica:

- Plaça de la Vila, a les 7 de la tarda.

Nova Muixeranga d'Algemesí: Pilar aixecat caminat de quatre, pilar de tres caminat de xicalla, canya, sénia, xopera, l'altar

Minyons de l'Arboç: Pd4, 5d6, 4d6p, 3d6p (id), 3d6p (id), 3d6, Pd4, Pd4 de germanor


- Plaça de Mossèn Gaietà Viaplana i Cornet

Nova Muixeranga d'Algemesí: Ball, intent d'alta de 5 amb pilon de Titaguas de xicalla

Minyons de l'Arboç: Pd4







 

Font: Redacció - Minyons de l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat