banner est whatsapp

Els campanars de l´església de l´Arboç es blinden als coloms

L'Arboç, 09/02/2022 10:51:21

Han instal·lat malles per evitar el pas i nidificació de les aus, que els omplien d´una quantitat ingent d´excrements, a més de plomes i cadàvers


La Parròquia de l'Arboç ha decidit posar punt final al problema de la gran acumulació d'excrements, plomes i fins i tot cadàvers de colom a l'interior i escales dels campanars de l'església de Sant Julià. Ha contractat una empresa de treballs verticals que ha instal·lat malles de niló i reixa metàl·lica a les obertures i portes d'accés al campanar principal i als dos campanars de la façana.

Els Campaners de l'Arboç, que han participat activament junt amb altres voluntaris en unes dures i desagradables tasques de neteja, i la mateixa parròquia, no sabien què fer per evitar que els coloms entressin als campanars i embrutessin, amb tot el que suposa per a la salubritat de l'espai i per a l'afectació de la pedra per l'acidesa dels excrements.

Els Campaners de l'Arboç ja ho van intentar col·locant unes figures realistes de mussols electrònics de per espantar-les que movien el cap i emetien sons en detectar el moviment de les aus. En un principi el sistema va funcionar, però setmanes després els coloms es van acostumar i ja no s'espantaven.

La proliferació de coloms ha fet que constitueixin en alguns casos una veritable plaga, bé per les molèsties que ocasionen a la població i al medi urbà, bé per la seva incidència sobre la salut pública en la transmissió de malalties. Això justifica i fa necessari el seu control. Aquestes aus poden comportar problemes a la salut pública, perquè poden transmetre malalties a persones i animals domèstics com per exemple: La histoplasmosi, una malaltia respiratòria provocada per un fong anomenat "Histoplasma capsulatum", que es diposita als excrements i és transportat pel vent. Això pot comportar un risc especialment per als nens.

L'ornitosi, un pseudovirus molt difícil de detectar i que poden transmetre els coloms sense que a aquests se'ls manifesti. També la salmonel·losi "Salmonella tiphurium", que es transmet mitjançant la contaminació dels aliments. El bacteri Salmonel·la es pot trobar en els seus excrements. Els coloms també s'han vist implicats en malalties contagioses per l'ésser humà com per exemple gastroenteritis, criptococcosis encefalitis, aspergil·losis, toxoplasmosi, pseudotuberculosi i coccidiosi.

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat