banner est whatsapp

La Biblioteca Municipal de l´Arboç acull l´exposició ´Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust´

L'Arboç, 16/09/2021 19:59:35

Es pot visitar fins al 9 d´octubre, i repassa totes les seves facetes amb la voluntat de despertar l´interès cap a la seva obra


La Biblioteca Municipal de l'Arboç acollirà fins al 9 d'octubre l'exposició itinerant "Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust". Es tracta d'una exposició de petit format que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l'interès cap a la seva obra.

A través d'aquesta coneixerem al Perucho poeta, autor de novel·les d'aventures, crític d'art, gastrònom i escriptor de diari. L'exposició sorgeix d'una proposta ideada per Julià Guillamon i dissenyada per Marc Valls, i està produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Joan Perucho va néixer el 7 de novembre de 1920 a Barcelona, al barri de Gràcia. Va alternar la tasca d'escriptor amb l'activitat professional de jutge. Va publicar el seu primer llibre l'any 1947 "Sota la sang", però no seria fins a la dècada dels vuitanta que li va arribar l'èxit i reconeixement popular amb la reedició de la novel·la "Les històries naturals" escrita el 1960, i que va ser traduïda a més de quinze idiomes. Aquest gran èxit es va confirmar amb la publicació de "Les aventures del cavaller Kosmas, que va obtenir els premis Ramon Llull, Nacional de Crítica Catalana i J. Creixells.

Perucho va conrear tots els gèneres. En poesia cal destacar "Quadern d'Albinyana", i en clau periodística "La meva visió de món" o "La darrera mirada".

Va ser doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, i membre i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Va morir a Barcelona el 30 d'octubre de l'any 2003.

Tot i que Joan Perucho va néixer al barri de Gràcia de Barcelona, i era el que es pot dir un barceloní de soca-rel, l'escriptor i crític d'art va tenir ja des de ben jove una fascinació per les terres del sud de Catalunya. El seu treball com a jutge el va portar durant uns anys a Gandesa, i va ser així com va es va convertir en un gran apassionat de la Terra Alta i el Priorat, on hi feia moltes excursions. Posteriorment, l'amistat amb el matrimoni Fenosa el va acostar al Baix Penedès, on al cap d'un temps acabaria adquirint una casa, concretament al municipi d'Albinyana. Hi va comprar la casa número 9 del carrer Major, coneguda amb el nom de Cal Groc.

El passat any 2020 es va celebrar "L'any Perucho", amb motiu del centenari del seu naixement, una efemèride que va comportar molts actes arreu del país, i d'on també sorgeix l'exposició que ara visita l'Arboç.

Font: Redacció Rádio l´Arboç

Dossier exposicio (PDF)

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat