banner est whatsapp

El Centre de l´Arboç acollirà l´estrena al Penedès del documental ´Gustau, la Transició al descobert´

L'Arboç, 07/04/2021 10:38:19

Organitzat per l´Ateneu Arbocenc, l´acte es farà mitjançant el sistema de taquilla inversa i amb inscripció prèvia obligatòria a través de l´enllaç: http://bit.ly/Gustau


El dissabte 24 d'abril a les 5 de la tarda, el teatre El Centre de l'Arboç acollirà l'estrena al Penedès del documental "Gustau, la Transició al descobert", dirigit per Jaume Domènech i produït per Balandra Films, que ha comptat amb finançament d'una campanya de micromecenatge. Després del visionament del documental es farà un debat amb el seu director i el germà del Gustau, el Marc Muñoz. L'acte es farà mitjançant el sistema de taquilla inversa i amb inscripció prèvia obligatòria a través del següent formulari: http://bit.ly/Gustau

Gustau, la Transició al descobert
El capvespre de l'Onze de Setembre de 1978, en el context d'una manifestació en contra de la Transició espanyola i a favor de la independència de Catalunya, prop de la confluència amb el carrer Avinyó, Gustau Muñoz de Bustillo es desploma en una de les voreres del carrer Ferran, en rebre un tret per l'esquena. El cas es va arxivar i mai ningú no ha estat jutjat per la mort del jove. Quaranta anys després, la família de Gustau aconsegueix que s'inclogui en la querella argentina contra els crims del franquisme. Serà la primera vegada que un delicte comès durant la Transició espanyola podrà ser investigat com a crim de lesa humanitat.

En el moment de la mort, Gustau tenia només setze anys i havia acompanyat a la protesta el seu germà Marc, de divuit anys. Malgrat les confessions dels policies i de diversos testimonis, el cas va ser arxivat sense arribar a judici i mai ningú no va ser jutjat ni condemnat arran dels fets.

"Gustau, la Transició al descobert", dirigit per Jaume Domènech, narra la perseverant recerca de veritat i justícia per part de la família de Gustau. L'assassinat del jove és el punt de partida per qüestionar una Transició de la qual s'han silenciat els centenars de crims comesos des dels seus inicis. En aquest escenari, l'obertura de la jurisdicció universal sorgeix com a única sortida enfront de la impunitat sostinguda fins a l'actualitat per un complex entramat polític, judicial, social, econòmic i cultural.

L'any 2018, quaranta anys després de l'assassinat de Gustau, els seus familiars troben la seva oportunitat a vint mil quilòmetres, a la República Argentina, de demanar justícia i aconseguir que un tribunal decideixi per primera vegada que un delicte comès durant la Transició espanyola pugui ser investigat com a crim de lesa humanitat. Aquest fet obre la porta a què aquest període s'inclogui a la querella argentina contra els crims del franquisme, es posi fi a la impunitat del règim del 78 i s'iniciï la via per a la reparació de la memòria de tantes i tantes víctimes oblidades de la Transició.

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
teratre
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat