banner est whatsapp

Un estudi de fòssils del Cau del Tauró de l´Arboç diu que el Penedès interior era zona de cria del Megalodon

L'Arboç, 26/11/2020 19:17:12

El Megalodon era un tauró gegant de fins a 20 metres de llargària que va viure a l´era del Cenozoic, fa entre 19,8 i 2,6 milions d´anys, d´inicis de Miocè fins al final de Pliocè, tot i que s´han suggerit dates d´extinció més tardanes


🦈 Un important estudi de la Universitat de València acaba de confirmar que el Baix i Alt Penedès interior hauria estat una zona de criança i creixement del tauró gegant conegut amb el nom de "Megalodon" (Carcharocles megalodon), segons l'equip de paleontòlegs de l'Institut Cavanilles de la UV.
 
L'estudi, publicat recentment a la prestigiosa revista 'Biology Letters', s'ha fet a partir de l'anàlisi de la col·lecció de dents fossilitzades del museu "Cau del Tauró" de l'Arboç. Aquestes dents van ser trobades i recuperades a les pedreres de carbonat de calç de Bellvei (Baix Penedès) i Clariana (Alt Penedès , per part de l'aficionat i amant d'aquests animals, creador i responsable del museu, l'arbocenc Joan Ribé.
 
Els paleontòlegs conclouen que l'àrea d'on es van extreure les dents hauria estat una badia d'aigües càlides que aquesta espècie prehistòrica hauria fet servir com a zona de criança i creixement pels exemplars juvenils, en un ambient protegit i ric en recursos alimentaris. L'estudi també compara les diferents zones de criança del Megalodon que es coneixien fins ara, situades a Amèrica de Nord i del Sud, amb la de les nostres comarques.
 
El treball també apunta que les causes de l'extinció del Megalodo, el peix carnívor més gros de la història del planeta, podrien estar relacionades amb la desaparició de moltes zones costaneres de poca profunditat. Es calcula que aquest tauró gegant podia mesurar entre els 15 i 20 metres de llargària, i l'anàlisi de dents i vèrtebres trobades a llocs com el Carib suggereixen que seria un parent estret de l'actual tauró blanc (Carcarodon Carcarias). Algunes teories apunten a llargàries de fins a 30 metres, però encara no s'han acabat de confirmar.
 
El museu Cau del Tauró de l'Arboç es troba ara mateix tancat al públic per reformes, on s'està habilitant un nou espai al pis superior per a biseccions i estudi biològic. És el primer museu de la seva temàtica a tot Europa, i el tercer en l'àmbit mundial. Ofereix al visitant fins a 80.000 peces relacionades amb el món del tauró.
 
El Museu es divideix en tres espais ben diferenciats: la zona de museu, una zona d'oci i debat, on el visitant es pot delectar amb un audiovisual, pot observar taurons vius i ous de tauró, fer fotografies i adquirir tota una gamma de records a la botiga del museu. També disposa d'una zona d'estudi i fons documental i fòssil on els investigadors, biòlegs i paleontòlegs poden accedir al fons fòssil i documental, microscopis i aparells informàtics.
 
Foto: Comparativa entre la dent d'un Megalodon trobada a Bellvei i les d'un tauró blanc.
 
#arboç #larboç #ràdiolarboç #ràdiobaixpenedès #Penedès #BaixPenedès #taurons #megalodon #mediterrà #escuals #caudeltauró #UV



 

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
teratre
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat