banner est whatsapp

Es presenta el documental El Concurs del Segle, on van participar els Minyons de l´Arboç ara fa 50 anys

L'Arboç, 23/09/2020 10:25:08

Amb motiu de les festes de Santa Tecla de Tarragona, el passat dilluns es va presentar a l´Auditori del Camp de Mart per a commemorar els 50 anys de l´anomenat "Concurs del Segle"(1970). En representació de la vila hi van assistir l´alcalde de l´Arboç, Joan Sans, el president dels Minyons de l´Arboç, Laureà Inglada, el cap de colla, Joan Inglada, acompanyats d´altres castellers


Amb motiu de les festes de Santa Tecla de Tarragona, el passat dilluns 21 de setembre es va presentar a l'Auditori municipal del Camp de Mart un documental en format curtmetratge dirigit per Maria Roig Alsina, que commemora els 50 anys de l'anomenat "Concurs del Segle", produït per la Biennal del Concurs i l'Ajuntament de Tarragona.

El documental "Concurs 1970 Desafiament Nens-Vella" va ser presentat pel periodista i casteller Albert Mercadé, i enfocat exclusivament en les vivències de les dues colles amfitriones, els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, abans, durant i després del concurs.

Els Minyons de l'Arboç van ser convidats a l'acte com a colla participant en el mític concurs de l'any 1970. En representació de la nostra vila hi van assistir l'alcalde de l'Arboç, Joan Sans, el president dels Minyons de l'Arboç, Laureà Inglada, el cap de colla, Joan Inglada, acompanyats d'altres castellers.

El documental va ser entranyable pel que fa als testimonis de persones significatives dels Nens del Vendrell i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. El relat va centrar-se en les vivències dels preparatius, rivalitats i anècdotes del concurs, a través dels diferents testimonis de les colles protagonistes, així com la intervenció d'un representant dels Xiquets de Tarragona.

A banda del gran interès humà i històric del documental, els Minyons de l'Arboç van trobar a faltar l'abandonament total de les altres colles participants. Lamentaven que en cap moment es van anomenar a totes les colles, ni es va recollir cap testimoni presencial d'aquestes que donessin un punt de vista fora de la visió dual del documental.

En el Concurs de 1970 hi van participar les úniques sis colles que en aquell moment existien al món:
Colla Vella dels Xiquets de Valls
Nens del Vendrell
Castellers de Vilafranca
Xiquets de Tarragona
Castellers de Barcelona
Minyons de l'Arboç

En un post a diverses les xarxes socials, els Minyons també lamentaven que: "Parlar del "Concurs del Segle" on solament hi havia 6 colles i enforcar-lo únicament com un enfrontament entre dues colles, no va ser oportú ni fidel a la realitat. La pèrdua del valor afegit que hagués estat donar rellevància a tots i cadascú dels protagonistes va crear una certa decepció en la nostra memòria històrica", per cloure el comentari amb: "Per sobre de tot, visca el món casteller!"

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat