banner est whatsapp

Mor als 87 anys l´escriptor Juan Marsé, amb forts vincles amb l´Arboç

L'Arboç, 20/07/2020 11:25:35

La seva mare era arbocenca, Berta Carbó, i el seu pare de Sant Jaume dels Domenys, Josep Marsé. Marsé és un dels màxims exponents de la literatura catalana i un referent de la novel·la de la postguerra a Barcelona.


L'escriptor barceloní Juan Marsé ha mort als 87 anys la passada matinada de dissabte. Autor de llibres tan emblemàtics com "Últimas tardes con Teresa" o "Si te dicen que caí", se'l considera un dels màxims exponents de l'anomenada generació del 50. Moltes de les seves novel·les van ser portades al cinema.

Nascut el 1933 com a Juan Faneca Roca, va agafar el cognom de la família que el va adoptar després de la mort de la seva mare durant el part, l'arbocenca Berta Carbó. El seu pare, Josep Marsé, va néixer a Sant Jaume dels Domenys. Als 13 anys el seu progenitor va ser empresonat per les seves idees polítiques i Marsé va haver de començar a treballar com a aprenent de joier, activitat que combinaria amb la publicació dels seus primers relats a les revistes Ínsula i El Ciervo, a més d'escriure sobre cinema a la revista especialitzada Art-Cinema.

Marsé va tenir una relació molt estreta amb l'Arboç, on estiuejava a la seva casa del carrer Roca, on hi tenia vincles i amistat amb molts veïns i veïnes de la nostra Vila. Durant molts anys, va poder gaudir de la nostra Festa Major. En una nota a les xarxes ahir diumenge, l'Ajuntament de l'Arboç expressava el seu dolor per la mort de l'escriptor.

Marsé és un dels màxims exponents de la literatura catalana i un referent de la novel·la de la postguerra a Barcelona. Va començar a publicar relats el 1958 i la primera novel·la quan tenia 27 anys, "Encerrados con un solo juguete".

Sempre amb una visió crítica de la realitat espanyola que li va tocar viure, va ser un dels cronistes literaris de la Barcelona grisa i perdedora de la Guerra Civil i dels barris humils. D'aquests prové el "Pijoaparte", el jove xarnego del Carmel que s'embolica amb una filla de la burgesia barcelonina. És un dels seus personatges més coneguts i protagonista d'"Últimas tardes con Teresa", que després Gonzalo Herralde portaria al cinema. Aquesta era una de les novel·les que Juan Marsé preferia entre les seves, juntament amb "Si te dicen que caí" i "Rabos de lagartija".

Marsé volia atrapar el lector amb les seves històries i s'hi mirava força a l'hora de descriure personatges. Va guanyar molt premis, entre els quals destaca el Premi Cervantes el 2008, el Nacional de Narrativa i el Planeta. Directors de cinema com Vicente Aranda i Fernando Trueba van portar els seus llibres a la gran pantalla.

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat