banner est whatsapp

Projecten una gran planta fotovoltaica a l´Arboç

L'Arboç, 10/06/2020 19:46:17

La instal·lació ocuparia 84.500 m2 i comptaria amb 15.054 plaques. La inversió prevista és de 3,8 milions d´euros.


A principis d'aquest 2020, tres empreses que conformarien un grup per impulsar la inversió, van realitzar una consulta a la Ponència d'energies renovables de la Generalitat, sobre la viabilitat d'emplaçar la planta en uns terrenys al costat de la fàbrica de Saint Gobain Cristaleria i l'AVE. La Ponència és l'òrgan col·legiat que analitza la viabilitat d'avantprojectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques a tota Catalunya. El projecte de la planta solar, redactat imBrica, environament & Enginyering, és de l'empresa RenVenture coordinada amb dues societats més: Solar Calders SL i Solar lloch SL.

La plataforma SOS Penedès, que vetlla per la conservació del territori, ja ha demanat aturar la tramitació de el projecte de construcció d'aquesta infraestructura d'energia neta. Alerten que els terrenys estarien en un sòl de gran valor agrícola, i expliquen que el Pla Territorial de Camp de Tarragona defineix aquest terreny com d'interès agrari i paisatgístic.

Aquesta qualificació només permet la construcció d'infraestructures per a l'activitat agrícola i que estiguin integrades paisatgísticament.  La infraestructura ocuparia 84.500 m2, i comptaria amb 15.054 plaques amb una capacitat de generació anual de 8,9 kWh. La inversió inicial prevista és de 3,8 milions d'euros.

SOS Penedès demana paralitzar la tramitació de grans projectes d'energia solar en espais agraris i aprofitar les zones industrials i residencials urbanitzades que estan buides. També suggereix aprofitar la superfície de les cobertes de zones industrials per instal·lar plaques.

L'Ajuntament de l'Arboç explica que no hi ha res aprovat i que ara s'estudia la viabilitat i impacte que pot tenir la instal·lació. Aquest estudi ha quedat aturat a causa de la situació d'alarma sanitària. L'alcalde de l'Arboç, Joan Sans, assenyala que en breu s'ha de reprendre aquesta anàlisi. La CUP de l'Arboç ja va preguntar en el darrer Ple Municipal sobre aquest projecte, però la resposta de l'equip de govern va ser que no sabia res d'aquesta instal·lació.

La instal·lació de plantes d'energia fotovoltaica està emparada un Decret llei de mesures urgents contra el canvi climàtic. Però els grups ecologistes assenyalen que no ha de ser un argument per el 'tot s'hi val' i que ha de tenir en consideració l'entorn, el paisatge, l'agricultura i la normativa urbanística de protecció d'espais agraris al Pla Territorial de Camp de Tarragona.

Aquest tipus de plantes energètiques poden instal·lar-se en sòl no urbanitzable si compten amb autorització de la Ponència d'energies renovables de la Generalitat, que és la premissa per a la redacció de projecte. Des de SOS Penedès critiquen que la Llei no dóna el mateix tractament als sòls urbanitzables i els no urbanitzables, i a més lamenten la manca de planificació per a les energies netes per part de la Generalitat de Catalunya i que ara es pretenguin estendre sense previsió.

 

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat