banner est whatsapp

El ple de l´Arboç aprova l´acord d´agermanament amb el municipi granadí de Guadix

L'Arboç, 01/10/2019 10:09:59

Es faran plans i programes d´intercanvi entre els dos pobles i se celebrarà la setmana de Guadix i la setmana de l´Arboç per intercanviar activitats culturals i folklòriques


Foto: Imatge aèria del municipi de Guadix

El passat dijous 26 de setembre el ple de l'Ajuntament de l'Arboç va aprovar l'agermanament amb la vila granadina de Guadix, a Andalusia. Aquest agermanament també portarà a la realització de plans i programes d'intercanvi en benefici de les dues comunitats, així com la celebració de la setmana de Guadix a l'Arboç i la setmana de l'Arboç a Guadix, per tal d'intercanviar activitats de caràcter cultural i folklòric.

Gran part dels emigrants andalusos que varen arribar entre els anys 60 i 80 del segle passat a l'Arboç procedien del municipi de Guadix. Avui en dia encara queden 52 persones empadronades a l'Arboç a les quals els consta com a lloc de naixement Guadix, totes elles de molt avançada edat. Encara que no s'ha realitzat un estudi en detall i rigor científic sobre aquest assumpte, sí que es poden fer estimacions que apunten al fet que van ser unes 400 les persones procedents de Guadix que varen establir-se a la nostra Vila. En la seva major part Es tractava de joves i parelles que s'integraren i formaren les seves famílies a l'Arboç. Són els descendents d'aquests 400 accitans els que actualment constitueixen una part important de la població de l'Arboç i que, en molts casos no han perdut el contacte amb Guadix, on hi viatgen sovint per motius familiars.

Des de l'Ajuntament de l'Arboç han remarcat la seva voluntat de «reconèixer, valorar i retre homenatge als emigrants accitants promovent aquest agermanament entre l'Arboç i la localitat de Guadix».

«L'Arboç, com a municipi, està orgullós de poder dir que ha estat, és i serà, un exemple de cohesió social format per persones procedents de molts racons d'Espanya i del món, i que formen totes elles una societat plural i diversa», expliquen des del consistori en la nota als mitjans.

Guadix, situada a la denominada Foia de Guadix a la província de Granada, a uns 915 metres d'altitud en el declivi nord de Sierra Nevada, és el nucli de població més important de la comarca de Guadix, que està formada per 32 municipis.

Pas natural des de llevant a Andalusia, és un dels assentaments humans més antics d'Espanya. Amb un ric patrimoni monumental i una completa oferta de serveis, Guadix és a més considerada la capital europea de les coves, per la gran quantitat de cases cova que, en l'actualitat, segueixen habitades per aproximadament 4500 accitanos.

El contrast de paisatges que ofereix l'entorn natural en què està situada la ciutat fa d'ella un lloc per gaudir amb tots els sentits. Ocres i marrons dels turons argilosos que l'envolten i on s'assenta l'hàbitat en cova; el verd de la fèrtil vega de Guadix i les extenses plantacions d'àlbers situades a la ribera dels rius de la Foia; i el blanc, sempre el blanc de les seves edificacions i construccions subterrànies - les cases cova amb les seves blanques xemeneies i façanes - i sobretot, de Sierra Nevada com a teló de fons.

Font: Redaccó Ràdio l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat