- Vosté es troba en
- »
- Inici
- »
- Darreres noticies
El grup Tañer oferirà avui a l´Arboç el concert ´La música en temps del bandoler Rocaguinarda´
L'Arboç, 23/07/2019 19:28:04
Tindrà lloc a la Capella dels Dolors el avui dilluns 29, a les 10 de la nit, amb entrada pel mètode de taquilla inversa
El proper dilluns 29 de juliol, la Capella dels Dolors de l'Església de Sant Julià de l'Arboç, serà l'escenari d'un concert molt especial a partir de les 10 de la nit. El grup "Tañer" oferirà un repertori de cançons del primer barroc, sota el títol "La Música en temps de Rocaguinarda".
L'entrada al concert es farà amb la modalitat de taquilla, que consisteix a convertir l'espectador en aquell qui decideix quant val l'espectacle, performance o concert que acaba d'assistir, pagant els diners que vulgui, pugui o consideri un cop finalitzat l'esdeveniment. En acabar s'oferirà una copa de cava a tots els assistents.
El concert compta amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Julià, de l'Elenc Artístic Arbocenc i del celler Lesemes.
Tañer és un projecte musical format per destacats músics especialitzats en el repertori del barroc hispànic, que més enllà de dur una dilatada trajectòria com a intèrprets en altres formacions de renom internacional, decideixen crear aquest nou projecte l'any 2019. El grup el formen Miguel Gómez, contratenor, Pere Olivé, saltiri i percussions, Belisana Ruiz, guitarra barroca i Sara Águeda, a l'arpa de dos ordres.
El grup aborda el repertori instrumental i vocal del segle XVII, acompanyant la veu amb els instruments de corda predominants a la península ibèrica, com eren la guitarra, l'arpa, el saltiri, i percussions pròpies. La història del segle XVII ens narra que va ser un període políticament molt convuls, de crisis econòmiques, decadències gremials i de disputes entre nobles per tal de mantenir el seu estatus senyorial, fins al punt que aquestes classes benestants es van veure obligades a recórrer a les quadrilles de bandolers.
La literatura de l'època també es farà ressò d'aquest moviment; i a casa nostra trobem diversos exemples tant en la literatura popular, també coneguda com de canya i cordill, com en la literatura més culta. Un exemple n'és el del Rector de Vallfogona, que va escriure sobre el bandoler més temut de la seva època, en Perot Rocaguinarda.
La producció musical a inicis del segle XVII s'adequava per una part als usos de l'església, i per una altra, als de la cort i l'aristocràcia. Per a aquests últims, la forma musical predominant fou el conegut com a "tono humano", (cançó solista de temàtica profana, acompanyada normalment d'arpa i guitarra). Aquests tonos musicaven obres poètiques d'autors de prestigi, reutilitzaven cançons o danses populars i també se servien d'altres músiques provinents de les incipients sarsueles i del teatre musical.
Font: Redacció Ràdio l´Arboç