banner est whatsapp

La mel d´arboç inhibeix la proliferació cel·lular en el càncer de còlon, segons un estudi

L'Arboç, 17/05/2019 12:30:16

Científics analitzen per primera vegada el potencial d´aquest producte davant del tumor més freqüent a Espanya


La mel d'arboç inhibeix la proliferació cel·lular en línies de càncer de còlon, segons un estudi impulsat per científics de les universitats de Vigo, Granada i la Politècnica delle Marche (Itàlia) que han analitzat per primera vegada el potencial d'aquest producte mediterrani enfront del càncer més freqüent a Espanya.

La mel que s'extreu de les flors de l'arboç (Arbutus unedo) és apreciada en el sector apícola per les seves característiques organolèptiques, especialment pel seu fort sabor amarg i color fosc. Els resultats de l'estudi mostren que la mel d'arboç és capaç d'inhibir la proliferació de cèl·lules tumorals cultivades en plaques de laboratori. En concret, les d'una línia d'adenocarcinoma de còlon humà (HCT-116) i una altra amb característiques metastàtiques (Lovo) molt utilitzades per investigar aquest tipus de tumor, segons informa la Universitat de Granada.

Els investigadors expliquen que el tractament amb la mel deté el cicle de les cèl·lules tumorals regulant alguns gens, inhibeix la migració cel·lular, redueix la capacitat de formació de colònies i indueix l'apoptosi o mort cel·lular programada a través de la modulació d'altres gens clau i diversos factors apoptòtics".

Possible diana terapèutica

També suprimeix el receptor del factor de creixement epidèrmic anomenat EGFR / HER2 i les seves vies de senyalització, que podrien constituir una atractiva diana en les teràpies contra el càncer per la seva important funció en els processos de supervivència i proliferació cel·lular, així com en els d'apoptosi i metàstasi.

La citotoxicitat i els efectes antitumorals de la mel d'arboç enfront de les línies de càncer de còlon es van incrementar amb la quantitat i el temps que es va aplicar el tractament. Aquest va conduir a altres resultats rellevants, com una reducció dels factors de transcripció, l'activitat de certs enzims, la respiració mitocondrial i la glucòlisi de les cèl·lules tumorals.

"Cap de tots aquests efectes es va observar quan es va aplicar la mel a línies cel·lulars sanes", destaquen els autors, els quals apunten el potencial anticancerós d'aquest producte natural, però insistint en la necessitat de realitzar nous estudis en models in vivo de càncer de còlon per confirmar els seus efectes químic-preventius.

Font: Redacció Ràdio l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat