banner est whatsapp

L´Associació de Dones Arbocenques organitza un dinar per a celebrar la Festa de Santa Àgueda

L'Arboç, 16/01/2019 19:34:19

Està previst pel dissabte 9 de febrer, a la Pizzeria Tomis de l´Arboç


Imatge: Pintura de Bergognone, 1510 (Bergamo, Accademia Carrara)

Com cada any, l'Associació de Dones Arbocenques celebrarà la festivitat de Santa Àgueda, Patrona de les Dones. Per a commemorar aquest dia, han organitzat un dinar pel dissabte dia 9 de febrer a les 2 de la tarda, a la Pizzeria Tomis l'Arboç.
El preu del menú és de 12 euros, i per escollir de primer plat hi haurà esqueixada de bacallà, escalivada amb tonyina, canelons de carn, fideuada o amanida catalana. De segon carn amb salsa i bolets, lluç a la marinera o botifarra a la brasa. El menú inclou pa, vi, postres i cafè.

Totes les persones interessades a assistir-hi cal que s'apuntin al local del carrer Àngel Guimerà núm. 1 (al darrere de l'Escola de Puntaires), els dimarts dia 29 de gener o 5 de febrer, entre les 10 i les 11 del matí.
L'acte festiu organitzat per l'Associació de Dones Arbocenques compta amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament de l'Arboç.

Una mica d'història sobre Àgueda, patrona de les dones i molt més

Santa Àgueda de Catània és una verge i màrtir del segle III, segons la tradició cristiana. La seva festivitat se celebra el 5 de febrer. En temps de persecucions contra els cristians, decretades per l'emperador Deci, el procònsol de Sicília, Quintianus, rebutjat en els seus avenços per la jove Àgueda, que ja havia ofert la seva virginitat Jesucrist, en venjança per no aconseguir els seus plaers l'envia a un bordell, regentat per una dona anomenada Afrodísia, on miraculosament Àgueda va conservar la seva virginitat. Quintianus, encara més enfurismat, va ordenar que torturessin a la jove i que li tallessin els pits. La resposta de la qual posteriorment seria santa va ser: "Cruel tirà, no et fa vergonya torturar en una dona el mateix amb què de nen et vas alimentar?".

Encara que en una visió va veure a Sant Pere que li va guarir les seves ferides, va seguir sent torturada i va ser llançada sobre carbons roents i rebolcada a la ciutat de Catània, Sicília (Itàlia). A més es diu que va llançar un gran crit d'alegria en expirar, donant gràcies a Déu.
Segons expliquen, el volcà Etna va entrar en erupció un any després de la mort de la Santa l'any 252, i els pobladors de Catània van demanar la seva intervenció aconseguint detenir la lava a les portes de la ciutat. Des de llavors és patrona de Catània i de tota Sicília i dels voltants del volcà i invocada per prevenir els danys del foc, llamps i volcans.

També es recorre a ella amb els mals dels pits, parts difícils i problemes amb la lactància. En general se la considera protectora de les dones. És la patrona de les infermeres i va ser meritòria del palmell del martiri amb la qual se sol representar.

Font: Redacció Ràdio l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat