banner est whatsapp

Aquest dijous 15 de desembre tindrà lloc una conferència i jornada de portes obertes al jaciment del Planot de la Timba de Sta. Bàrbara

L'Arboç, 14/12/2016

El Planot de la Timba de Santa Bàrbara és un jaciment arqueològic d’època preibèrica (s. VII aC), situat entre Castellet i la Gornal i l´Arboç


Imatge: As de bronze de la ciutat de Bolskan (Osca), de la segona meitat del segle II aC trobat a la Timba de Sta. Bàrbara (Castellet i la Gornal).

Aquest dijous 15 de desembre tindrà lloc una conferència i jornada de portes obertes al jaciment del Planot de la Timba de Sta.Bàrbara per presentar els resultats de la primera intervenció arqueològica i el projecte de recerca per als propers anys.

L’acte s’iniciarà a les 10:30h a la seu de la Fundació Abertis a Castellet (Castellet i la Gornal) amb la presentació i rebuda institucional, amb l’alcalde de Castellet i la Gornal, el Sr. Miguel Delgado, i la Sra. Georgina Flamme, de la Fundació Abertis.

Seguidament, a les 11:00h, tindrà lloc la conferència La Timba de Sta. Bàrbara, a la recerca del vi fenici a la vall del riu Foix, a càrrec de Dani López i Sergi Jiménez, directors de les excavacions arqueològiques de la Universitat de Barcelona. Presentaran els resultats d’aquesta primera intervenció arqueològica, així com el projecte per als propers anys que ha posat en col•laboració tant a l’equip científic com a les institucions locals i territorials.

A les 12:00h, s’oferirà una copa de cava, i qui estigui interessat podrà visitar el jaciment arqueològic de la mà de l’equip científic que hi treballa. Es recomana portar calçat còmode per la visita al jaciment, situat en un bosc de pins del Parc Natural del Foix.

L’acte, obert a tothom, té com a objectiu, per una part, difondre i socialitzar a tot el públic en general tant els resultats d’aquesta primera intervenció com el projecte. I també, obrir noves col·laboracions i simbiosis entre el projecte i els ens locals i territorials.

El Planot de la Timba de Santa Bàrbara és un jaciment arqueològic de la primera edat del ferro o època preibèrica (s. VII aC) situat en un promontori -amb precipici rocós- dins els límits del Parc Natural del Foix, una part del qual pertany al terme municipal de Castellet i la Gornal i l´altra, al terme municipal de L´Arboç. El jaciment forma part del projecte de recerca de la Universitat de Barcelona El canvi sociocultural a la Cossetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l’època romana republicana: una perspectiva històrica i evolutiva, dirigit pel catedràtic d´arqueologia Joan Sanmartí. L´equip d´investigació, encapçalat pels arqueòlegs Sergi Jiménez i Dani López, està format per un jove grup d´arqueòlegs i arqueòlogues, estudiants i col•laboradors/es del municipi. Aquest equip també investiga en altres jaciment del territori com la Font de la Canya d´Avinyonet del Penedès. Un dels principals objectius és confirmar la mil•lenària tradició vitivinícola del Planot de la Timba de Santa Bàrbara i del Penedès.

L’objectiu de la primera intervenció arqueològica, que ha tingut lloc entre el 30 de maig i el 12 de juny de 2016 en el sector de Castellet i la Gornal, ha sigut caracteritzar-lo a nivell cultural, cronològic i tipològic, i comprovar si ens trobem davant d’un posible enclavament comercial al riu Foix que pugui aportar llum, per exemple, sobre l’origen de la viticultura al territori i els primers vins arribats al Penedès en àmfores fenícies.

També s´han realitzat prospeccions arqueològiques als voltants del jaciment, que han permès recuperar restes ceràmiques d´època ibèrica (segles IV-III aC), una excepcional moneda de plata de la ciutat de Massàlia (actual Marsella, França) dels segles IV-III aC i una altre de bronze de la ciutat de Bolskan (actual Osca, Saragossa) del segle II aC. Aquestes monedes suggereixen que va ser un important centre comercial de l´antiguitat. En les properes actuacions es vol localitzar la fase ibèrica de l´assentament, així com recercar a la banda del jaciment que pertany al municipi de L´Arboç.

La campanya d’excavacions ha estat possible gràcies al suport logístic i econòmic de l’ajuntament de Castellet i la Gornal i la gentilesa de les germanes arbocenques Ribosa Botifoll, propietàries dels terrenys on s´ubica el Planot de la Timba, que han facilitat l´autorització per poder iniciar les excavacions. Cal agrair també les facilitats prestades al Servei d´Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, els Agents Rurals de l´Alt Penedès i el Parc Natural del Foix.

Font: Ràdio l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat