banner est whatsapp

L´Amèlia de l´Arboç compleix 105 anys

L'Arboç, 23/11/2016

Ahir dimarts 22 de novembre l´Amèlia Guardià Andreu va complir 105 anys de vida


Foto: L’Amèlia bufant les espelmes del seu 105è aniversari. Foto: Ivan Batlle Ventura.

Ahir dimarts 22 de novembre, l´Amèlia Guardià Andreu va complir 105 anys. Nascuda a L´Arboç l´any 1911 i casada amb Joan Ventura Morató, van tenir dos fills, el Jaume i la Teresa. L´Amèlia va quedar viuda amb 40 anys i no es va tornar a casar.

L´Amèlia és una dona forta i amb caràcter, viu amb el seu fill i es manté físicament molt bé per l´edat que té. Cada matí es lleva ben d´hora, es vesteix, agafa el caminador i passeja rambla amunt, rambla avall, abans que despertin els veïns. Al llarg del dia repeteix aquest recorregut un parell de cops més, i sempre comenta a uns i altres les efemèrides i els aniversaris, no sigui cas que se n´oblidin.

L´Amèlia conserva una memòria envejable, es recorda de tot, de les coses "d´antes" i les d´ara. És una enciclopèdia viva i et pot posar al dia de tot el que passa al poble, i explicar-te mil i una batalletes de temps enllà, com el dia que va finalitzar la guerra civil, l´any 1939, tornant de Miranda d´Ebre de portar uns avals perquè alliberessin el seu marit d´un camp de presoners: "De tornada cap a casa, el meu germà Jaume i jo vam arribar a Saragossa a les 9 del vespre, però el tren que havíem d´agafar no sortia fins l´endemà a les 7 del matí. Vàrem anar a dormir dins d´un dels vagons" explica l´Amèlia, "El tren estava pràcticament buit i de mica en mica es va anar omplint. Aquell mateix dia havia acabat la guerra i la gent volia tornar cap a casa, així que a primera hora, quan va sortir el tren, no hi cabia ni una mosca. A les 8 del vespre, arribàvem a Calafell però era impossible sortir per la porta i només teníem dues opcions o continuar fins a Barcelona, que el tren es buidaria, o sortir per la finestra i vam optar per sortir per la finestra. Després a peu fins a l´Arboç, per la Cobertera".

L´Amèlia és una fidel oïdora de Ràdio l´Arboç, que cada dia sintonitza amb el seu transistor des de la seva habitació.

Per molts anys Amèlia!

Font: Redacció Ràdio l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat