banner est whatsapp

El Ball de Bastons de l’Arboç actua a Segura (Gipuzkoa)

L'Arboç, 18/03/2016

CRÒNICA - Per tercer any consecutiu el Ball de bastons de l’Arboç ha actuat al País Basc


Imatge: Foto de grup dels membres del Ball de Bastons a Segura.

Per tercer any consecutiu el Ball de bastons de l’Arboç ha actuat al País Basc. Si bé en les dues ocasions anteriors ho havien fet a Oiartzun i al 2015 també a Donosti (fins i tot arribant a actuar a la pista de l’estadi de futbol d’Anoeta ple de gom a gom). Per tant de les darreres 5 temporades l’entitat ha actuat fora de Catalunya en 4 ocasions ja que el 2012 també va viatjar fins a la capital d’Hongria, Budapest.

Aquest cop va ser a la pintoresca i medieval localitat de Segura (Segurako Udala). Si en les dues anteriors ocasions havien viatjat amb el Drac de Banyeres del Penedès, enguany ho van fer amb l’Esbart dansaire de Torrelles de Llobregat i especialment gràcies als Castellers de St. Vicenç dels Horts “Carallots”, aquests són una colla castellera que varen ser fundats el 2013 i la nostra colla local els Minyons de l’Arboç en varen ser els padrins. Aquesta amistat entre la gent de St. Vicenç dels Horts i L’Arboç ha sigut un dels detonats més important per a realitzar aquest viatge conjuntament.

El viatge va començar aviat, ens pesaren a recollir un bus a les 6:30 del matí de dissabte 12 de març a la plaça de la Badalota. Aquest bus venia des de Torrelles amb els dansaires de l’Esbart. Els carallots anaven amb dos autocars més però ja no es van desviar per passar per l’Arboç i anaren directament cap el següent punt de parada, per a esmorzar a mig trajecte prop de Saragossa.

Un cop arribats a Segura ens vam aposentar on teníem que passar la nit i desprès de dedicar-nos un “aurresku” de benvinguda i els castellers fer un pilar de 4 com a resposta. Ens vam dirigir a una carpa permanent instal•lada en una plaça cèntrica de la localitat. En aquesta carpa s’hi feien els dinars esmorzars i sopars conjunts aproximadament per unes 400-500 persones.

La festa es deia IPARRA-HEGOA i en aquest cas era la XXI edició, enguany dedicada a Catalunya. Iparra-hegoa és una setmana cultural on s’hi realitzen debats, concerts, gastronomia, cultura popular, etc. Aquesta festa serveix per fer una mica de germanor entre les dues realitats basques existent ambdós costats del Bidasoa, és a dir els que viuen a l’estat espanyol i els que viuen a Iparralde (País Basc francès) i en aquesta ocasió també van decidir ajuntar-se amb la cultura i poble catalans.

El ball de bastons va fer dues exhibicions el dissabte a la tarda i el diumenge dia 13 al matí, ambdues ocasions fent-ho amb la mateixa fórmula (un o un parell de balls de l’esbart, un parell o tres de balls per part nostre i 1 castell) i així fins a completar quatre rondes. El diumenge al matí vàrem fer un acte institucional a la sala de plens de l’ajuntament de la localitat amb l’alcalde, regidors representants provincials bastoners castellers i dansaires catalans.

El ball de bastons va fer donació del domàs de l’entitat i un parell de pacs amb productes vitivinícoles dels Cellers l’Arboç. Per la seva banda l’ajuntament va oferir a les entitats catalanes visitants un llibre amb la historia de la localitat i una petita escultura metàl•lica realitzada per a l’ocasió.

Després de l’exhibició de diumenge vam fer el dinar de germanor d’acomiadament, gent hospitalària i generosa on els hi hagi s’ha de dir. I tornarem a l’Arboç on vam arribar al mateix lloc on ens van recollir a les 23.30h.

Font: Ball de Bastons de l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat