banner est whatsapp

Josep Plana cedeix postals i gravats antics dels Mossos d´Esquadra

L'Arboç, 08/08/2015

El col·leccionista arbocenc ha donat a la Generalitat tres postals, una missiva manuscrita i un gravat del segle XIX


Foto: Postal d´inicis del segle XX on es veuen els Mossos en acció (font:Departament d´Interior)

L´arbocenc i col·leccionista aficionat Josep Plana Pons, ha donat gratuïtament al departament d´Interior de la Generalitat de Catalunya un important material històric relacionat amb els Mossos d´Esquadra, que s´exposarà permanentment al fons històric de la policia catalana. Es tracta d’un conjunt de material format per postals, una missiva manuscrita i un gravat datat a mitjans del segle XIX i principi del XX, on s’hi reprodueixen diferents escenes del cos dels mossos d’Esquadra

El també arbocenc i actual conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Jané, va signar el dilluns 3 d´agost el conveni de col·laboració amb Josep Plana, propietari dels documents, que els ha cedit gratuïtament i per un període de temps indefinit. La documentació s’exposarà de forma permanent al Fons Històric dels Mossos d’Esquadra. Això permetrà pujar un esgraó més en el treball de recopilació de tots aquells ítems que contribueixen a recuperar la memòria històrica de la policia catalana.

Els documents lliurats són una carta manuscrita adreçada al caporal dels Mossos Josep Antoni Vidal, de l’Arboç, amb marques prefilatèliques visibles de l’any 1842, dues postals editades a Alemanya i a França als anys 1910 i 1918, respectivament, en les quals s’hi reprodueixen diferents escenes amb Mossos d’Esquadra, una tercera postal editada a França l’any 1901 titulada ´Salons de París. Vasquez (Carlos). Mozos de Escuadra (Gendarmes Catalans)´, i una pàgina del llibre francès ´Le Tour de Monde´ de Davillier i Gustave Doré que conté un gravat titulat ´Les mozos de la escuadra´.

Josep Plana va manifestar la seva satisfacció per haver fet la donació, expressant la seva confiança en que hi hagi d’altres particulars que puguin tenir documents i també els cedeixin, per així poder veure més clara la història de la policia catalana.

El conseller també va agraïr la donació i va destacar que el material és una prova més del que representen els Mossos d’Esquadra. El titular d’Interior va comentar que les postals ara cedides, on en una d´elles s’hi pot veure com els agents detenen uns lladres, deixen clar que més enllà de les fronteres, la funció de garantir la seguretat que exerceix la policia autonòmica era ja molt reconeguda.

Font: Redacció Ràdio l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat