banner est whatsapp

Carta dels encausats del cas Expert Polymere de l´Arboç als mitjans de comunicació

L'Arboç, 28/05/2015

La Fiscalia reclama penes d´entre tres anys i dos mesos i quatre anys i sis mesos de presó, així com multes al voltant dels 3.000 euros


El proper 9 de juliol, quatre treballadors i treballadores de l´antiga empresa Expert Polymere de l´Arboç (comarca del Baix Penedès, Tarragona) i dos assessors sindicals estem citats a declarar al Jutjat Penal número 2 de Tarragona. Estem encausats arran dels fets esdevinguts durant la tramitació de l´ERO per tancament de l´esmentada empresa ja fa onze anys. La Fiscalia ens reclama penes d´entre tres anys i dos mesos i quatre anys i sis mesos de presó, així com multes al voltant dels 3.000 EUR, per presumptes delictes d´atemptat contra l´autoritat i contra el dret al treball.

El 20 de juliol del 2004 s´estaven duent a terme negociacions entre la direcció de l´empresa Expert Polymere i el Comitè d´Empresa de la mateixa, acompanyat per dos assessors sindicals de la CGT, relatives a un ERO d´extinció que Expert havia presentat. Durant la reunió entre la direcció i els representants dels treballadors, els membres de la plantilla, que ja havien finalitzat el seu torn de treball, es trobaven dins del recinte de la fàbrica, tot esperant a ser informats del resultat d´aquesta reunió.

Un cop acabada la reunió, el Comitè i els assessors van informar a l´assemblea de treballadors sobre l´estat de les negociacions. Durant la celebració de l´assemblea cal esmentar la presència d´efectius de la Guàrdia Civil a les immediacions del recinte de l´empresa, fet que es venia produint cada dia des de la presentació de l´ERO, malgrat que no s´havia produït cap mena d´incident fins a aquell dia. Després de l´assemblea, els assessors sindicals van marxar del recinte i se´n van anar a buscar el seu cotxe. En aquell moment, i "sense que hi hagués provocació" prèvia (tal com consta en l´informe d´aquell dia del propi servei de seguretat de l´empresa), es va produir una càrrega de la Guàrdia Civil contra els treballadors que encara es trobaven allà reunits i dins del recinte de la fàbrica.

La brutal i injustificada intervenció policial va resultar en lesions a tres dels treballadors que es trobaven allà presents, els quals van haver de ser evacuats en ambulància i ser atesos al CAP del Vendrell. En passar els assessors amb el cotxe davant la porta del recinte i observar el que estava passant, es van aturar i van sortir del vehicle per a intermediar amb la policia. Però en intentar intermediar, quatre Guàrdies Civils s´abalançaren sobre un d´ells, que va ser agredit i posteriorment detingut.

Arran d´aquests fets, els agredits vam presentar denúncies per lesions contra la Guàrdia Civil als Jutjats del Vendrell. En aquestes denúncies constava com a testimoni la resta de la plantilla que es trobava a l´assemblea. Posteriorment, i com a reacció, la Guàrdia Civil va presentar una denúncia contra nosaltres, els denunciants, i també contra els testimonis. Aquesta contradenúncia deriva en un procés penal que ens afecta als quatre treballadors i als dos assessors sindicals. Cal dir que l´empresa Expert en cap moment va interposar cap denúncia pels fets que havien esdevingut dins les seves instal·lacions.

Onze anys després dels fets i del tancament d´Expert, quan els afectats esperàvem que l´expedient ja hauria estat arxivat, ens trobem que hem d´afrontar un judici amb petició per part de la Fiscalia de penes de presó i multes econòmiques.

A dia d´avui, Vanessa, Yolanda, Sandra, Juan, Pedro, Juan Antonio i les nostres famílies hem d´afrontar una situació cruel i inesperada. La dilació del procés ha fet que la nostra situació personal i familiar hagi canviat molt al llarg d´aquests onze anys. Vanessa, de 37 anys, és actualment mare de dos fills, de 5 i 9 anys. Sandra, de 37 anys, és mare de dos fills, de 8 i 6 anys. Yolanda, de 37 anys, és mare de dos fills, de 7 i 12 anys. Juan, de 37 anys, és pare d´una nena de 7 anys. Pedro, de 66 anys, està jubilat i és pare de dos fills de 21 i 27 anys. I Juan Antonio, de 67 anys, també està jubilat, i té 2 fills i 4 nets.

Tot això ha suposat un cop dur a les nostres vides i la de les nostres famílies, que s´han vist dràsticament alterades pels delictes dels quals injustament se´ns acusa, amb les conseqüències a nivell psicològic i emocional que comporta la perspectiva d´una possible pena de presó. I tot plegat pel simple fet d´haver intentat defensar els nostres llocs de treball i d´haver patit una agressió policial.

Amb aquestes breus línies volem donar a conèixer a l´opinió pública aquesta greu i injusta situació, i fer una crida a la ciutadania, les diferents forces polítiques, sindicals i socials a donar suport a la nostra absolució.

Font:

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat