banner est whatsapp

Es compleixen 50 anys de les històriques declaracions contra el règim franquista de l´abat Aureli Maria Escarré al diari "Le Monde"

L'Arboç, 19/11/2013

Després de fortes pressions polítiques, Escarré es va veure obligat a abandonar el país i exiliar-se a Itàlia


El passat dijous 14 de novembre, es van complir 50 anys (1963), de la publicació al diari francès "Le Monde", de les declaracions de l´Abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré, en què defensava la identitat nacional catalana i s´oposava al règim franquista.

Aureli Maria Escarré i Jané va néixer a l´Arboç el 15 d´abril del 1908, fou un monjo benedictí i abat de Montserrat, i és fill il·lustre de la vila, on té dedicat un carrer amb el seu nom i un monument en la seva memòria a la Plaça de la Badalota. Per aquestes declaracions crítiques, les autoritats franquistes el van expulsar de l´estat espanyol, el 12 de març de 1965.

Escarré va considerar l´Estat espanyol com «un estat que no obeeix els principis bàsics del cristianisme». Escarré demanava que el poble pogués triar el seu govern, garantir la llibertat de premsa, la fi del clima de guerra civil, i defensar la llengua catalana, no com «un deure, sinó ben bé una necessitat; quan es perd la llengua, la religió també tendeix a perdre´s». Pocs dies després d´aquestes manifestacions va ser clausurada la seu d´Òmnium Cultural i assaltat el Casal de Montserrat a Barcelona.

El 1965 el govern franquista el va obligar a abandonar Catalunya i passà a residir al monestir de Viboldone (Llombardia), amb Aureli Argemí i Roca, qui va ser el seu secretari entre 1965 i 1968. El 1966 el govern espanyol el va obligar a renunciar al títol d´abat de Montserrat. Malalt de mort, l´abat Cassià Just el portà a Barcelona i fou enterrat a Montserrat el 21 d´octubre de 1968.

Amb motiu d´aquest cinquantenari s´ha creat un web que recull els aspectes més importants del gest de l´Abat de Montserrat, unes declaracions que van suposar un revulsiu entre el catalanisme i l´antifranquisme. El web és http://www.abatescarre50.cat/2013/11/les-declaracions-de-labat-escarre-le.html

Font: Redacció de Ràdio l´Arboç

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat