banner est whatsapp

Restauren l´estàtua del Cristòfor Colom de l´Arboç

L'Arboç, 13/11/2013

La intervenció ha consistit en un rascat i pintat en el seu color bronze característic La peça és de fusta i data del 1888


L´estàtua de Colom que corona l´edifici de "Les Amèriques" de l´Arboç ha estat objecte d´una restauració per millorar el seu aspecte . Feia una dècada de l´última intervenció i el pas del temps i la climatologia havien afectat una peça que data de 1888 i que és de fusta .

La intervenció ha consistit en un rascat i pintat en el seu color bronze característic . Els treballs han anat a càrrec del pintor arbocenc Francesc Robles . A més s´han reparat algunes de les parts de tota la figura, que té més de dos metres d´alçada.

Després de la restauració l´estàtua torna a lluir. El Colom de l´Arboç és rèplica exacta del de Barcelona i que va fer el mateix artista Rafael Atché amb motiu de l´Exposició de la Ciutat Comptal l´any 1888.

L´origen del Colom de l´Arboç està en el indià veí de la vila Josep Gener Batet , que va anar a fer les Amèriques i va fundar a Cuba una fàbrica de tabac que avui encara funciona. Gener va participar en l´Exposició Universal, i per al seu expositor va encarregar una estàtua de Colom al mateix escultor que la de Barcelona . De fet , es desconeix si el de l´Arboç va servir de model per fer el de Barcelona .

Després de la Exposició Universal , Batet no va saber què fer amb l´estàtua i la va deixar al seu palau de l´Arboç , que anys més tard va passar a ser una residència . El 1951 els propietaris de la residència la van lliurar com a regal de noces a Joan Jané , historiador de la l´Arboç.

La peça té curiositats, durant la Guerra Civil li van tallar el dit que assenyala cap a Amèrica perquè semblés que sostenia un revolucionari puny en alt. Després de la restauració de la figura i la reposició del dit tallat, Jané va decidir que l´estàtua coronés l´edifici de "Les Amèriques", una històrica botiga de roba del carrer Major que encara avui funciona després de més d´un segle de dedicació.

Font:

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat