banner est whatsapp

El Drac Badalot guanyador del V Festival d´Enceses de Bestiari

L'Arboç, 11/07/2013

El festival es va celebrar el passat dissabte 6 de juliol coincidint amb la Festa Major de la vila d´Artesa de Lleida


El passat dissabte 6 de juliol va tenir lloc a Artesa de Lleida (Segrià), la V Edició del Festival d’Enceses de Bestiari, coincidint amb la seva festa major.

Tot i que s’hi van apuntar moltes figures, només se’n van seleccionar sis, que enguany van ser el Drac Badalot de l’Arboç, la Víbria Jove d’Igualada, la Pàjara de Terrassa, el Diabló de la Selva del Camp "tercer premi", la Cuca de Castellbisbal i la Quimera Godra de Caldes de Montbui "segon premi".

El Badalot de l´Arboç va ser el guanyador de l´encesa i es va emportar el primer premi de 1000 euros en metàl·lic. Un premi que va servir per cobrir la despesa en pirotècnia d´un total de 4 enceses, l´estada i el desplaçament dels 20 membres que van acompanyar el drac arbocenc.

La potència del foc i la vistositat de la coreografia del ball del Badalot van ser els elements més valorats pel jurat a l´hora de decidir el guanyador, que es va realitzar en base a criteris de simbologia, territorialitat i anàlisi de les enceses.

El recent nomenat cap de colla Ivan Pie, que agafa el relleu de Pep Bundó després de 15 anys en el càrrec, manifestava davant dels micròfons de Ràdio L´Arboç que << ...l´intenció de participar en el festival no era un altre que gaudir de la sortida a Artesa i passar-ho bé, i a l´hora, portar la tradició i la cultura de foc arbocenca a les terres de Lleida, no pas per anar a competir i per ser els millors entre totes les altres colles... >>.

El jurat estava format pel vilafranquí Sete Udina, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya; Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida; Alfons Senye, director del Centre Cultural La Troca de Granollers; Miquel Pujol, de Pirotècnia Catalana; Pere Puiggròs, alcalde d’Artesa de Lleida; i la vilanovina Eva Sànchez, secretària de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

El drac Badalot el va fer, per encàrrec del Ball de Diables de l´Arboç, la constructora de bestiari popular Dolors Sans l´any 1993. És un drac majestuós inspirat en els dibuixos de les jaquetes dels diables de l´Arboç i dels esgrafiats de la capella de Sant Antoni.

Els seus 5 caps infonen força, que junt amb els 10 tridents (basats en el ceptrot del Llucifer i la forca de la diablessa dels diables arbocencs ) donen 30 punts de foc. Els seus 3 metres i escaig d´alçada el converteixen en un dels dracs de foc més ferotges i espectaculars del món.

Actualment componen la colla del drac Badalot 20 diables: 7 parelles de portadors, 4 timbalers, l´encenedor i l´encarregat de la pirotècnia. Els membres de la colla formen part de l´entitat Ball de Diables de l´Arboç.

Font: Ràdio l´Arboç - Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat