banner est whatsapp

El món casteller guardona la trajectòria de més de setanta anys de Joan Vallès

L'Arboç, 21/06/2013

El món casteller ha atorgat el premi a la trajectòria al membre i fundador dels Minyons de l´Arboç Joan Vallès Figueras, en el marc de la setena edició de la Nit dels Castells que va tenir lloc el 8 de juny passat a Valls i que va organitzar la revista Castells i l´Ajuntament de la capital de l´Alt Camp


Foto: Joan Vallès amb el guardó a la trajectòria castellera (Foto: Dídac Ràfols.

El món casteller ha atorgat el premi a la trajectòria al membre i fundador dels Minyons de l´Arboç Joan Vallès Figueras, en el marc de la setena edició de la Nit dels Castells que va tenir lloc el 8 de juny passat a Valls i que va organitzar la revista Castells i l´Ajuntament de la capital de l´Alt Camp. Al llarg de la gala, també es va entregar el premi a la iniciativa social a favor del món casteller i el premi Ambaixador Casteller. El primer va recaure en la colla xinesa dels Xiquets de Hangzhou, per haver "sabut exportar els valors i la cultura castellera a l´altra part del món" i el segon, a l´empresa cervesera Damm, com a patrocinador habitual de les diades. Els guardons van ser lliurats durant un sopar amb l´assistència d´unes 260 persones, entre representants de les colles i de les institucions.

Eloi Miralles, membre del jurat presidit per Pere Ferrando, va destacar en la presentació del premi a Vallès la trajectòria de "tota una vida dedicada als castells" i "les seves vivències, passió i estímuls de més de setanta anys de vida castellera". Joan Vallès, que pertany a una llarga nissaga de castellers, va iniciar la seva trajectòria el 1942, en plena postguerra espanyola, i amb la reunificada Xiquets de Valls. Va debutar amb nou anys pujant a dosos d´un quatre de sis a Vilafranca. Posteriorment, visqué el pas dels Xiquets de Valls a la Muixerra. El 1958 el rumb casteller va canviar i es va enrolar en la fundació dels Minyons de l´Arboç, on amb vuitanta anys d´edat encara n´és un membre actiu. Durant tots aquest anys a fet tots els papers de l´auca: ha pujat a dosos, a terços, a segons, ocasionalment de baix i ha tingut la responsabilitat de ser cap de colla. En l´actualitat, les seves funcions se centren en la pinya: contrafort, crossa, girat....

En un emotiu i divertit discurs, Joan Vallès va destacar el bon moment que viu actualment el fet casteller amb quasi una vuitantena de colles repartides per tot el territori català, sobretot si es té en compte el context d´una brutal crisi econòmica: “Nosaltres no fem EROS, no acomiadem ningú, volem que la gent vingui, sobretot a les colles petites, perquè sempre tindran feina”, va afirmar. Vallès no va deixar passat l´oportunitat per ironitzar sobre el futur Museu casteller, tot citant un article de Pere Català Roca, publicat a la revista Destino del 1958, en què el fotògraf vallenc celebrava que el futur museu seria ben aviat una realitat: “Estic content perquè el museu casteller està ben encarrilat”. En definitiva, Vallès va demanar “que si més no, aquest vell de vuitanta anys, li agradaria veure´l començat”. Al final del seu discurs, Vallès va dedicar el premi a la família i a la colla a la qual pertany, els Minyons de l´Arboç.

L´acte va ser presidit per l´alcalde de Valls, Albert Batet, i va comptar amb la presència del delegat del Govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé; l´alcalde de l´Arboç Joan Sans; i el director del Centre de Cultura Popular i Tradicional de Catalunya, Lluís Puig, entre d´altres representants institucionals i del món casteller.

Actualment Joan Vallés presenta i dirigeix el programa sobre el món casteller "Crosses dins", de l´emissora municipal de l´Arboç, que es pot escoltar en directe tots el dimarts a les 8 del vespre.

Font: Minyons de l´Arboç

 Joan Vallès amb el guardó a la trajectòria castellera (Foto: Dídac Ràfols)
AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat