banner est whatsapp

L´Arboç Acthiva´t ja treballa en l´organització dels actes del 150è aniversari de la línia de tren Tarragona-Martorell

L'Arboç, 03/01/2013

Entitats dels municipis units pel traçat ferroviari creen una comissió per organitzar, el 2015, un seguit d´actes de commemoració


L´abril de 2015 es commemoraran els 150 anys de la connexió ferroviària entre Tarragona i Martorell, que va significar unir Barcelona amb les comarques tarragonines a través del Penedès. Queden pràcticament dos anys i mig però l´Associació Cultural Ferroviària de Tarragona i Província, juntament amb altres entitats i institucions, han creat una comissió i ja preparen un programa d´actes per celebrar el segle i mig de vida de l´enllaç, tan important a dia d´ avui però també en el seu moment, especialment per al Port de Tarragona i el futur desenvolupament de la ciutat. Per anar escalfant motors fan una crida a les administracions, associacions, empreses i particulars perquè se sumin a la iniciativa.

Porten ja un any i mig treballant en el tema, una tasca que ara es focalitza en la recollida d´informació i material de l´època per muntar una gran exposició que plasmi la història i evolució d´aquesta línia de tren tan emblemàtica. De fet, ara s´està contactant amb antics ferroviaris per recuperar experiències personals, petits detalls del dia a dia que permetin fer una radiografia el més exacta possible sobre com era la vida en l´època del vapor. A més de l´exposició, que adoptarà un caràcter itinerant, es plantegen fer un audiovisual i publicar un llibre. Si tot va bé, també s´organitzarà un concurs fotogràfic, propostes gastronòmiques, un cicle de conferències sobre el tren antic i modern i un cicle de projeccions cinematogràfiques.

Amb vista al mes d´abril de 2015, la intenció dels organitzadors passa per fer circular dos trens, històrics o moderns en funció de les seves possibilitats, pel recorregut complet de la línia. Un d´ells sortiria de la ciutat de Tarragona i l´altre de Martorell per trobar al Vendrell, lloc escollit per celebrar un dinar de germanor entre els representants de les associacions involucrades i dels municipis units pel traçat. La voluntat és fer les diferents parades i descobrir plaques commemoratives en cadascuna de les estacions, encara que tot això està en fase de definició i queden molts mesos de treball per davant.

El secretari de l´Associació Cultural Ferroviària de Tarragona i Província, Javier Nieto, ha explicat que "l´evolució del ferrocarril i del sistema de treball ha estat molt gran des de sempre" i ha destacat la importància de la línia que uneix la capital tarragonina amb Martorell , "especialment per al Port i el moviment de mercaderies". Per la seva banda, el representant del grup d´Estudis de la Memòria, Albert Pallarès, ha afirmat que si el tren va unir les dues localitats el 1865 "una dècada després ja es podia circular entre València i França, tot i que el problema era que l´ample de via espanyola feia impossible la circulació ferroviària més enllà de la frontera, cosa que segueix passant a dia d´avui ".

A més de l´Associació Cultural Ferroviària de Tarragona, les entitats que estan treballant en el programa d´actes són l´Institut d´Estudis Penedesencs, el Centre d´Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra, el Centre d´Estudis d´Altafulla, els Amics del Ferrocarril del Penedès, l´Arboç Acthiva´t, el Port de Tarragona, l´Arxiu Comarcal del Baix Penedès, la Memòria Ferroviària de Tarragona, els Amics de la Història del Vendrell i els Amics del Ferrocarril de Martorell. També compten amb la col·laboració, el suport i l´assessorament del Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú.

Font:

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
https://larbocturistic.cat/es/inici-espanol
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat