banner est whatsapp

Els trabucaires "Guineus de l´Arboç" ja figuren al llibre Guinness dels Rècords

L'Arboç, 07/02/2012

Els Guineus assisteixen a la commemoració dels fets de la Gleva de 1714 de Sant Hipòlit de Voltregà, que fan referència a l´assassinat de cent vint soldats austriacistes a mans de les tropes borbòniques durant la guerra de Successió, on es va assolir el rècord mundial de salves, amb la participació de grups de recreació històrica i de colles de trabucaires.


Els Guineus van assistir a la commemoració dels fets de la Gleva de 1714 de Sant Hipòlit de Voltregà, que fan referència a l´assassinat de cent vint soldats austriacistes a mans de les tropes borbòniques durant la guerra de Successió, on es va assolir el rècord mundial de salves, amb la participació de grups de recreació històrica i de colles de trabucaires.

Òmnium Voltreganès va commemorar el passat dissabte els fets de la Gleva de 1714 al municipi osonenc de Sant Hipòlit de Voltregà, que fan referència a l´assassinat de cent vint soldats austriacistes a mans de les tropes borbòniques durant la guerra de Successió.

L’acte va consistir en un recorregut amb torxes que reproduïa el que van fer els soldats fins al santuari on van morir. També es van disparar salves de trabuc. Després que l’any passat la delegació del govern prohibís les salves per no considerar-ho festa popular, aquest anys s’hi han afegit trabucaires d’Itàlia i València i s’ha batut el rècord mundial de salves amb trabucs.

Per a recordar l´episodi històric, la secció local d´Òmnium va preparar una diada plena d´activitats, amb la participació de tres milers de persones, en què es destaca el rècord mundial de salves amb armes d´avantcàrrega, un any després de la prohibició de les autoritats espanyoles. Per a acreditar el rècord es va formar un jurat simbòlic amb l´ex-conseller Joan Carretero, els diputats Anna Simó i Alfons López Tena, el secretari general de Comissions Obreres Joan Carles Gallego, el batlle de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i el regidor de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera ´Titot´.

El rècord mundial va comptar exactament amb dos-cents deu trets, i els seus participants van rebre un certificat que n´avala la presència i participació. Així mateix, el jurat ha certificat aquest nombre de salves i ha signat la documentació que acabarà aprovant la World Record Academy per tal d´assignar aquest nou rècord mundial a la comarca d´Osona. Les colles de galejadors i trabucaires van aconseguir que un total de 210 participants disparessin al camp de futbol de la Gleva, envoltats de milers de persones que resistien temperatures de fins a vuit graus sota zero.

L´any passat, la delegació del govern espanyol a Catalunya va comunicar dos dies abans de la commemoració la prohibició de disparar salves de trabuc en honor dels cent vint soldats assassinats per l´exèrcit d´ocupació a la Gleva el 1714. La prohibició seguia la recomanació d´un informe contrari a l´autorització d´ús d´armes antigues en aquest acte de la Guardia Civil, en què es deia que els trabucs, armes d´avantcàrrega, només es poden fer servir en festes tradicionals i la commemoració dels Fets de la Gleva, en canvi, era el primer any que es feia. Els organitzadors de l´acte van substituir les salves per un minut de silenci.

Font: Guineus de l´Arboç

[título de la foto]
[título de la foto]
[título de la foto]
[título de la foto]
[título de la foto]
Robert Rovira, president dels Guineus signant al llibre de rècords
Certificat del rècord mundial
AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
vhgbkjkh
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat